Uppror på Skogsstyrelsen

Fem tjänstemän på Skogsstyrelsen vägrar att ta order från sin högste chef, generaldirektör Herman Sundqvist, i frågan om nyckelbiotopsinventeringen i norra Sverige.

 

Inom myndigheten har den infekterade frågan om nyckelbiotopsinventering nu nått nya nästan komiska höjder. Fem experter inom Skogsstyrelsen har författat ett brev till Skogsstyrelsens egen styrelse och beklagat sig. Brevet är daterat 20180601 av naturvårdsspecialisterna Jan Bengtsson, Erik Kretz, Johan Nitare samt inventeringsledarna Alice Högström och Sture Wijk.

Det var under lördagens intervju med Sundqvist i Naturmorgon i Sveriges radio P1 som brevet kom på tal. Alltså en dag efter att Skogsstyrelsens styrelse själv fått tagit del av synpunkterna. Dokument, som är en handlingsutväxling inom samma myndighetsorganisation, är normalt en myndighets intern angelägenhet. Sådana handlingar utgör inte allmänna handlingar. Någon har således försett Naturmorgon med dokumentet för att i akt och mening ”dra ner byxorna” på generaldirektören i nationell direktsändning på radio.

Skärmavbild 2018-06-08 kl. 13.22.15

Naturmorgon

 

I brevet till Skogsstyrelsens styrelse går det att läsa att författarna anser sig själva vara bättre skickade att tolka regeringsuppdraget än generaldirektören. De fem vill fortsätta med nyckelbiotopsinventeringarna enligt gällande definition. Beträffande Sundqvist tolkningen av uppdraget och på det sätt som uppdraget utvecklats skriver de fem att det ”… är ett hån mot den samlade kompetensen som finns på Skogsstyrelsen”.

aktivism

 

Regeringen har givit generaldirektören ett nytt uppdrag. I detta står det att …hänsyn ska tas till de lokala och regionala förutsättningarna… Detta tolkar generaldirektören som … att kraven för vad som ska klassas som nyckelbiotop kommer att vara högre i nordvästra Sverige… Syns väl som en rimlig tolkning för de flesta.

 

Var och en borde nu inse att nyckelbiotopsbegreppet borde kastat ut fort. Inom myndigheten är man osams och de som ska göra jobbet viker inte ner sig. Tvärt om försöker de göra bort sin egen chef i sin egen radiokanal på den statlig radio. Samtidigt riskerar de som drabbas av Nyckelbiotoper att få sina liv förstörda.

 

Nyckelbiotopsbegreppet måste bort och ersättas med något annat. Just nu tär det något förskräckligt på brukande- och äganderätten samt på rättsstatens trovärdighet.

Trevlig helg, ordf Axdorff

Breven:

SVO_2

SVO_1

Lämna ett svar