Alltid kollektivet framför individen

Skogsägare lurade på 26 miljoner av sin egen kommun

Google ska eventuellt bygga en stor datacentral i Avesta. Kommunen köpte därför in flera marker billigt, bildade en ny fastighet och sålde med stor vinst. Nästan alla är vinnare…

 

För att kunna bygga datacentralen behövdes mark som Avesta kommun inte ägde. Åtta markägare kontaktades och genom köp och markbyten förvärvades marken. Sen slog kommunen ihop de olika fastigheterna till en fastighet och ombildade marken till ett aktiebolag.

Problemet – kommunen visste att marknadsvärdet var mycket högre än vad de betalade de tidigare markägarna.

Alla är vinnare – nästan

Politikerna i Avesta är överlyckliga. Inte nog med att de troligen får en ny arbetsgivare till orten, de har dessutom gjort en bra affär som hörs ända bort till Stockholm. Men för att någon ska göra en bra affär behövs det i regel någon annan som gör en dålig affär. I detta fall blev det några markägare som inte fick marknadsmässigt betalt för sin skogsmark.

Skärmavbild 2018-02-19 kl. 15.32.47

Från ATL

 

 

Köpeskilling

Kommunen har 2016 köpt 120 hektar skogsmark av åtta olika markägare och enligt deras egna tjänstehandlingar är den totala kostnad för markregleringarna 15 510 000 kronor.

Skärmavbild 2018-02-19 kl. 16.00.28

Tjänstenoteringar

 

Försäljningen

Delar av denna mark såldes sedan hösten 2017 för en summa om 32 700 000 kronor exklusive värdet av den skog som stod på marken som när den avverkas för att ge plats för de byggnader som enligt avtalet kan bli upp till 35 meter höga.

Skärmavbild 2018-02-19 kl. 16.06.55

Tjänstenoteringar

Vinst

Den enkla matematiken ger att vinsten för marken är cirka 17 miljoner plus värdet av den skog som avverkas vilket säkert är tio miljoner minus kostnaderna för bildandet av fastigheten vilket kan vara 1 miljon. Således cirka 26 miljoner i direkt vinst på lite drygt ett år på köp och försäljning av 120 hektar skogsmark.

 

Slutsats

Minst 20 miljoner kronor borde återbetalas till de markägare vars mark blev uppköpt för att möjliggöra Googles etablering på orten. Har man en strategisk viktig resurs så ska man får betalt för den. Återigen tar det allmänna för sig på bekostnad av enskilda skogsbrukare. Det semistatliga fulspelet är utpräglat och ganska cyniskt oavsett om det handlar om datahallar, påstådd värdefull natur, fjällnära vidder eller skidspår.

 

PS jo, naturligtvis är det bra för en lite landsbygd att få stora investerare och arbetsgivare som flyttar ut DS

Ordförande Axdorff

 

Lämna ett svar