Bioekonomi – på svensk råvara?

Mikael Damberg

Bioekonomin, framtidens revolutionerade ekonomi som alla talar om. Den som ska lyfta fram Sverige som en välfärdsstat, den som ska ta landet ur fossilberoendet, den som vi naturbrukare hoppas ska kasta nytt ljus på råvaruproducenterna. Kommer den bygga på inhemsk råvara?

Det är lätt att glömma bort att det handlar om två frågor. Den ena frågan handlar om industriutvecklingen och den andra frågan handlar om råvaruförsörjningen. Vad gäller den andra, råvaruförsörjningen, talas det mycket lite om att råvaran ska vara producerad i Sverige. Möjligen är detta inget att oroa sig över, eller?

skarmavbild-2016-12-16-kl-09-52-25

Trender är intressanta att titta på även om man ska komma ihåg att statistik inte ger hela bilden. En intressant parameter i sammanhanget är skogsstyrelsens avverkningsstatistik de senaste 10 åren.

Vad trendkurvan de sista tio åren beror på är kanske svårt att säga. Tydligt är ändå att antalet avverkningsanmälningar minskar. Drar man ut trendkurvan till 2019 är minskningen 1/4. Kommer skogsbrukare kunna eller vilja försörja bioekonomin? Centralt i resonemanget är varför det blir färre och färre avverkningar?

Nu är jag inte Näringsminister, det är han som ytterst är ansvarig för den större bilden här, men om jag vore det skulle jag allvarligt fundera över hur man säkrar råvaran.

MVH, ordförande Axdorff

 

Kommentera