Vanligt skogsbruk = klimatkatastrof!

Nej, det är inte jag som tycker att normalt trakthyggesbruk är en klimatkatastrof utan Miljörådsberedningens ordförande Anders Wijkman. Mannen som ska rådgiva regeringen om hur miljömålen för bland annat skogen ska uppnås.

Som en del av er vet reagerade föreningen när en sammanslutning av friluftslivsföreningar i Svenska Dagbladet på allvar menar att regeringen borde stoppa ”kalhyggesbruket” för miljöns skull. Vår replik upprörde en del och gladde en annan del. Till den del som blev upprörd var nämnda Wijkman.

I en kommentar på Twitter som handlade om inlägget på SVD hävdar han att det traditionella trakthyggesbruket som vi bedriver är en ”KLIMAT KATASTROF”. I min värld är det traditionella skogsbruket i sämsta fall klimatneutralt. Klimatkatastrof är ett stark ord. Kolla gärna upp ordet på nätet så ser du vad Wijkman jämställer vårt skogsbruk med.

Så här skriver Wijkman på Twitter

Skärmavbild 2016-01-13 kl. 19.59.32

 

Och sen tar han höjd för sitt påstående i vetenskapen

Skärmavbild 2016-01-13 kl. 20.02.25

Nu händer något intressant. Utöver att naturbrukarna ställer ett antal kritiska frågor så ifrågasätter många inom skogen påståendet. Flera menar att påståendet är felaktig och att forskningen som hänvisas till är ”hitte på”.

Dessutom vill man väldigt gärna få tillgång till denna forskning som tydligen bara Wijkman har läst. Nedan finner du några dumpar från Twitter.

Skärmavbild 2016-01-13 kl. 20.03.39

Karin Ekerby arbetar med skogsbruk och forskningsfrågor på LRF Skogsägarna. Marianne Eriksson är kommunikationsansvarig på LRF Skogsägarna. 

 

Skärmavbild 2016-01-13 kl. 20.04.12

Göran Örlander arbetar för Södra skogsägarna med strategi för hållbart skogsbruk och han är professor i skogsskötsel. 

 

Skärmavbild 2016-01-13 kl. 20.05.58

Om Tomas Thuresson går att läsa ”wide variety of professional experiences with leading positions in the Swedish forest sector, some years of international work as consultant and earlier researcher/lecturer”. Robert Wedmo är VD och miljökonsult och föreläsare. 

Frågorna som saknar svar

jag har vid flera tillfällen bett Wijkman om förtydligande på ett antal viktiga frågor som ändå måste ställas. Svaret har dock uteblivit och det har nu gått mer än en vecka. De frågor som fortfarande saknar svar är:

  • är det verkligen miljömålsberedninges uppfattning att modernt trakthyggesbruk är att klassa som klimatkatastrof, eller är ni oeniga?
  • om det är en klimat katastrof, vad tänker ni gör åt det?
  • finns den nya forskningen som Wijkman hänvisas till, som bevisar katastrofen, eller ljuger ordföranden?
  • är det inom fler områden som miljömålsberedningen hittar på i sitt beslutsfattande?

Wijkman har ett mycket stort förtroendekapital att ta av och kommer säkert komma undan med att trakthygen är en klimatkatastrof bara för att han tycker det, alldeles oavsett var långvarig bred forskning kommit fram till.

Framtida skogspolitik, både produktion och miljö, kommer att bygga på råd från miljömålsberedningen. Av den anledningen tycker vi inte att detta är en bagatell, tvärt om mycket allvarligt. Vi vill ha svar, det kan man begära och det anser jag att svenska skogsbrukare faktiskt har förtjänat.

Så länge Wijkman tiger om annat är budet från miljömålsberedningen: traditionellt skogsbruk är miljöfarligverksamhet och trakthyggesbruket är en klimatkatastrof?

 

Rickard Axdorff
Ordförande Naturbrukarna

PS glöm inte bort att bli medlem i vår förening  och köpa vår nya bok DS

 

1 Trackback

Lämna ett svar